Helgkurser 2024

Helgkurser med start till hösten 2024

Jag håller mina helgkurser i ett underbart konferensrum på Elite Arcadia Hotel, Körsbärsvägen 1,  mitt i Stockholm. Ni kan ta en titt på  innehållet för respektive kurs och läsa lite mer om kursupplägget nedan. Fundera på vad som lockar er mest. Samma teman dyker upp med jämna mellanrum.

En helgkurs ligger på 10 klocktimmar fördelade på lördag och söndag. Vi målar mellan kl 11 och 16 båda dagarna. Kurskostnad: 3700:-

Helgdatum och teman läggs ut på denna sida i september.

Ni kan se några kursakvareller om ni går in på GALLERI och väljer Mariannes Akvareller på hemsidan (denna sida).

Boka akvarellkurs här »

Boka akvarellkurs här »

Kursupplägg  – helgkurser

Lördag kl. 11-16
Jag presenterar helgens program och demonstrerar dagens övningar genom att själv snabbt måla upp motiven så ni inte bara HÖR utan även SER hur man kan göra. Ta en titt på utvärderingarna så kan ni se hur lärorikt och inspirerande kursdeltagarna tycker det är att se kursledaren måla upp ett motiv. Då kan man iaktta hur man doserar vattnet och får en inblick i hur viktigt det är med tajming!

Ni kommer att måla under handledning hela helgen med avbrott för lunch som ni tar med eller köper i närheten. Kaffe och kaka ingår.

Söndag kl. 11 -16
Söndagens akvarellövningar introduceras på samma sätt som under lördagen och sedan jobbar vi på med avbrott för lunch o fika.

Vi avslutar båda dagarna med en kort gemensam utvärdering där alla får vara med och tycka och kommentera alla alster som producerats under dagarna. Man får mycket värdefull input och många nya infallsvinklar som man tar med sig till nästa gång man plockar fram akvarellpenslarna.

Jag ger råd och coachar er individuellt hela helgen och delar ut massor av roliga olika pusselbitar som man har stor användning av i sitt fortsatta måleri.

Vi brukar hinna med 10 olika övningar på en helg så man får en mängd roliga och användbara trix och tips med sig hem! Sist, men inte minst, det är bara att fråga om ni undrar över något under arbetets gång!

Material
Tag med det material du har. En akvarellåda, penslar och ev. papper. Jag kommer att maila er en materiallista några veckor innan kursstart. Man kan köpa akvarellådor och kvalitetspapper till självkostnadspris på kursen och penslar finns att låna.

Pris
Kursen är på 10 timmar och kostar 3.700:-.
Verkar detta intressant! Boka här. Jag återkommer med besked om att du fått plats, eller om kursen skulle vara fullbokad.

Vilken nivå ska jag välja?
Är du tveksam vilken nivå du ska anmäla dig till så skriv några rader till mig och fråga innan kursen. Under kurserna finns jag tillgänglig för råd och coaching för den som vill, så att alla ska kunna hänga med och utveckla sin skicklighet i färgens möte med pappret. Ta gärna del av utvärderingarna här på webbsidan.

Nybörjarkurs
Alla kan gå kursen för nybörjare och jag individanpassar efter behov.

Temakurser; blommor, landskap, vatten, snö, människor i bilden m.m.
Dessa kurser vänder sig till dig som målat lite tidigare. Att gå på kurs hos mig ska kännas lekfullt och utvecklande och vara helt UTAN krav på att prestera. Man kan i princip vara nybörjare på alla mina kurser.

ÅTERKOMMANDE KURSTEMAN

Människor i bilden & Perspektiv  Det är viktigt att ha ett hum om perspektivreglerna för att bilden ska ”se rätt ut”. Jag presenterar perspektiv på ett lättsamt och enkelt sätt – det finns många små tricks att ta till så det är inte så svårt som man tror. Det blir människor i olika miljöer och vi provar på både luftperspektiv och värdeperspektiv. Ni kommer att få ett nytt seende på hur ni ska planera era bilder och det är alltid roligt att kunna måla in någon människa ibland.

NYBÖRJARHELGKURS med alla tips och trix man behöver för att komma igång. Det blir massor med roliga övningar och jag lovar er att ni kommer att gå hem med en bunt akvareller under armen som ni aldrig trott ni hade kunnat måla. Ta gärna en titt på mina utvärderingar så kan ni läsa vad tidigare kursdeltagare skrivit.

Snö och vinterlandskap En populär vinterkurs som många efterfrågar. Vinterns färger är sparsamma eftersom det intensiva sommarljuset är frånvarande. I stället möter vi de dova, suggestiva färgerna som skapar stämning, ljus och skugga. Vintermotiven ger oss en helt annan färgskala som vi kommer att arbeta med denna helg.

Himlar, Hav & Vatten – Ni får lära er olika tekniker för att få fram flödiga och intressanta himlar i olika väder. Det blir mycket vått i vått-teknik.  Ni får även många användbara tips på hur man målar vatten. Att få lite kunskap om hur man går till väga för att måla vatten på olika sätt har man stor användning av i sitt fortsatta måleri. Många blir förvånade att man med så enkla medel kan få till ett ”levande” vatten.

Landskap och blommor i vått i vått teknik. Blommor är ett populärt tema som många efterfrågar. Vi kommer att måla blommor på olika lekfulla sätt, från ”hur blomman ser ut” till att leka lite med färg och form och låta fantasin flöda. Det blir många spännande tricks i helgen! Landskap är ett vanligt förekommande tema i akvarellmåleriet och jag ger tips på vad man ska tänka på för att få djup och ljus i bilden så att landskapen får liv! Små, små tips kan göra stor skillnad i bilden!

Abstrakt måleri – Förenkla dina bilder  Många av oss fascineras av dem som kan plocka bort detaljer i bilden och rensa ut onödig information. Man vill ha sin bild ren och enkel och inte sitta och pilla med varje grässtrå. Jag ger er tips på hur man kan få bilden mer intressant och talande genom att rensa upp i bildinformationen. Vi informerar ofta betraktaren mer än vi behöver. Kan man lämna lite åt betraktaren att fylla i så blir de mer intresserade av bilden. Hjärnan lägger till det vi utelämnat i bilderna och gör dem spännande att utforska. Abstrakt måleri lämnar vägen öppen för tolkningar!

Landskapsmåleri – På denna kurs lär ni er hur man planerar en landskapsakvarell med tonvikt på komposition, ljus och färgval. Det blir en del tips om vilka färger och färgblandningar  som man kan använda sig av i olika typer av landskap och olika årstider. Vi målar några olika typer av landskap, berg/fjäll, havslandskap, sjöar, skogs- och åkerlandskap. Denna kurs ger dig nycklar till sommarens utemåleri.

Lär dig måla vatten  På denna helgkurs får ni öva er på olika typer av vatten och hur man får fram den rätta ”vattenkänslan”. Vi målar vatten i olika väder och årstider. Att kunna måla vatten är roligt och många blir förvånade att man med så enkla medel kan måla ett ”levande” vatten.

FLER TEMAN SOM KAN DYKA UPP

Lär dig läsa av former och mönster i bilden
Årstider
Ljus och Färgsättning
Speglingar & Vattenlandskap
Lär dig läsa av former och mönster i bilden
mm

Håll lite koll på hemsidan så ser du när de dyker upp.

Endagskurser utomhus – Start igen i maj 2024

Tag med:

Dina akvarellfärger och ett urval av bra penslar du gillar, både tjocka och tunna.
Pennor att teckna upp motiven med, akvarellpennor el. blyerts + sudd
Akvarellblock eller skiva med lösa papper som du tejpar upp efter hand. Ta med papperstejp i så fall.
Vatten i en pet-flaska el. dyl
En pyts att ha vatten i
Bomullstrasor och bomull
Sittunderlägg eller liten stol/pall
Varma kläder (det kan vara ganska kallt att sitta ute ibland även när solen skiner)
Något att äta och dricka. (lunch, mellanmål, lunchmacka)

Obs!

Ni kan låna en del penslar av mig och även köpa lösa akvarellark av bästa kvalité för 20:-/ark. (Arches eller Saunders Waterford 300 gram) Ni kan även hyra en akvarellåda för 50:- om ni inte har eget material. Hör av er till mig om ni önskar köpa, hyra/låna något så tar jag med det, annars packar jag inte med extra material.

INFO Utemålardagar 

Vi målar utomhus i mindre grupper på några olika vackra platser i Stockholm.
Ta en titt på denna sida lite då och då eller maila mig på akvarellkurs@hotmail.com om ni vill boka in er en eller flera kursdagar då de annonseras. Vill ni ha ett sms om utemålardagarna så skicka med ert mobilnummer i mailet. Man kan kan välja om man vill vara med en eller flera dagar.
Kurskostnad  1.200:-/dag.
Kurstid: 11-16.
Medtag eget material och matsäck.